30 Mart 2010 Salı
Otto Santral'de Izgara Somon ve Bonfileli Roka Salatası
Otto Santral'de ben kendime Izgara Somon söyledim, arkadaşım da Bonfileli Roka Salatası... Uzun zamandır somon yemediğim için özlemişim doğrusu :)
Izgara Somon'um gelince şööyle bir baktım. Aslında tabak biraz cılız gözüküyordu. Haşlanmış ve sotelenmiş sebzeleri keşke balığın altına gizlemeselermiş, tabak oldukça boş kalmıştı. Benim karnımın doyması kadar, gözümün de doyması önemli. Bir de ben somonu biraz baharatla ızgara da pişmiş olarak seviyorum. Ama balık o kadar taze ve güzel pişmişti ki. Sorun yok.
Gelelim Bonfileli Roka Salatası'na... Gerçekten göz doyurucuydu. Etler yumuşacık pişmiş ve balzamik sirkeyle tatlandırılmış. Roka salatasına közlenmiş kırmızı biber tat katmış. Bir de çok az haşlanmış kırmızı mercimek eklemişler salataya. Salata bitince tabaktaki kalıntılardan anladık, sanırım renk katsın diye eklemişler. İki yemek de çok güzeldi ama bir daha ki sefere bonfileli salatayı tercih edebilirim.
Devamını Oku!
28 Mart 2010 Pazar
Portakallı - Kızılcıklı Top Kek
Malzemeler: (Bu malzemelerden 13-14 adet top kek çıkıyor)
2 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz
1/2 su bardağı ayçiçek yağı
2 yumurta
1/2 su bardağı portakal suyu
2 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
100-150 gr yabanmersini
Hazırlanışı:
Portakal kabuğu rendesi, kuru kızılcık ve 1 yemek kaşığı şekeri karıştırın.
Kalan şeker, un, kabartma tozu ve tuzu bir kapta karıştırın. Ayrı bir kapta sıvı malzemeleri yani yumurta, yağ ve portakal suyunu iyice karıştırın. Sonra bu karışımı diğer malzemelere ekleyip iyice özdeşleşene kadar çırpma teli ile karıştırın. Önceden hazırlayıp beklettiğiniz şekerli ve portakallı kızılcıkları karışıma ekleyin. Top kek kalıplarını içini yağlayın ya da kalıpların içine top kek kağıtlarından koyun. 150-160 derece önceden ısıtılmış fırına verin ve 40-45 dakika pişirin.
Devamını Oku!
Şık Latife'de Barbekü
Bu güzel mekanın yemekleri de muhakkak çok güzeldir ama biz barbekü yapacağımız için mönüyü göremedim.
Feci şekilde aç bilaç gittiğim Şık Latife'de yediğim hamburger, inanılmaz güzel miydi, yoksa ben inanılmaz aç olduğum için mi bana öyle geldi, bilemiyorum :) Et kalıncacık, içi de güzelce pişmiş ama dışı da yanmamış. Gerçekten çok beğendim. Yanındaki patates salatasını dereotu sevmediğim için yiyemedim. Ama turşular herkes tarafından çok beğenildi. Gidilesi, görülesi bir mekan, herkese tavsiye edilir.
Özellikle beyaz şarabına bayıldım. Bozcada şarabıymış galiba. Tuğçe söz verdi, Bozcaada dönüşü 1 şişe getirecek bana bu şaraptan :) Ama Bozcaada'ya gidip bu şaraptan alamıyorsanız, sırf şarabını içmek için bile Şık Latife'ye gidilebilir.
DOĞUM GÜNÜN KUTLU OLSUN TUĞÇE'CİM... BU GÜZEL MEKANA GİTMEMİZE VESİLE OLDUĞUN İÇİN DE TEŞEKKÜR EDERİZ :)
Devamını Oku!
26 Mart 2010 Cuma
Oruk
Malzeme;
Yarım kilo yağlı kıyma, 250 gr köftelik ince bulgur, 1 iri soğan, 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 2 yemek yaşığı nane, 1 yemek kaşığı biber salçası ve tuz
Yapılışı;
Önce bulguru 1 kase suyu serperek ıslatın ve 30 dakika bekleyin. Sonra diğer malzemeleri bulgura katarak iyice yoğurun (kıyma ile bulgur özdeşleşene kadar) Sonra oruklara köfte gibi şekil verin. İsterseniz fırında isterseniz de teflon tavaya çok az yağ ekleyerek pişirebilirsiniz.
Devamını Oku!
22 Mart 2010 Pazartesi
Dondurmalı İrmik Helvası
250 gr irmik, 2 kaşık tereyağı, yarım çay bardağı sıvı yağ, 3 su br. süt, 1 su br. şeker, 1 çay bardağı iri kıyılmış fındık ve maraş usulü sütlü dondurma.
Yağı tavada eritip üzerine fındıklarla birlikte irmiği ekleyip ve kavurun. Pembeleşene kadar tahta kaşık yardımıyla karıştırarak kavurmaya devam edin. Ayrı bir tencerede süt ve şekeri, şeker eriyene kadar ısıtın. Şekerli sütü kavrulmuş irmiğin üzerine dökün ve irmik sütü çekip koyulaşana, helva kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin.
İrmik helvası olduktan sonra bir çorba kasesinin içini yağlayın, içine 3-4 kaşık irmik helvası koyunve kaşıkla iyice bastırın. Üzerine 3 kaşık kaymaklı dondurma koyun ve onun izerini yine irmik helvası koyun. Kaseleri tabaklara ters çevirin. Üzerine arzunuza göre tarçın, dövülmüş antep fıstığı ya da dövülmüş fındık dökerek servis edin. Afiyet olsun...
Devamını Oku!
Fırında Mantarlı Somon
350 gr. mantar
1 adet soğan
1 paket hazır krema
2 yaprak defne
tuz, karabiber
öncelikle somon fletolarımızı yapışmaz bir fırın tepsisine dizelim
üzerine halka halka doğranmış soğanları üzerlerine dizip,
defne yaprağını ve baharatınıda ekliyoruz.
Temizlediğimiz mantarların saplarını kopartıp doğramadan bütün olarak tepsiye diziyoruz.
1 paket kremayı üzerine boşaltıyoruz ve pişmek üzere fırına koyuyoruz.
180 derecede 15 -20 dakikada harika pratik bir balık ziyafeti.
Devamını Oku!
21 Mart 2010 Pazar
20 Liranın Altında En İyi 10 Şarap / Buzbağ Beyaz ve Meksika Kokteyli
Listedeki Leona Kayra ve Sevilen IX Parsel haricindeki diğer şarapları daha önce denedim, (bu ikisini de en kısa zamanda denemeyi düşünüyorum). Kırmızı şaraplar öne çıkıyor, seri olanların da kırmızılarını almışlar listeye.
Ama ben beyaz olanları tercih ederim, o yüzden listeye Buzbağ Emir-Narince'yi de eklemek istiyorum. Gerçekten uygun fiyatlı ve iyi sofra şarabı ünvanını hakederek alabilecek bir şarap. Ve bu şarapla yapılabilecek çok serinletici bir kokteyl tarifi vermek istiyorum. 1 şişe Buzbağ Emir - Narince (ya da herhangi başka bir beyaz şarap) 1 elma, 1 portakal, 1 mandalina, 1 muz, 2-3 yemek kaşığı toz şeker (onlar daha fazla koyuyorlar ama bu kadarı bence yeterli). Meyveleri küçük küpler halinde doğrayın, şarabı doğradığınız meyveleri ve şekeri bir kavanoza koyun. Kavanozun kapağını kapattıktan sonra iyice çalkalayın ve buzdolabında 24 saat beklemeye bırakın. Ertesi gün bütün meyvelerin güzel kokusu şaraba çıkacak ve harika bir kokteyl olacak. Meyvelerle birlikte şarap kadehlerinde servis edebilirsiniz.
Devamını Oku!
Alternatif Bir Kahvaltı: Pancake
Gelelim tarifimize; 125 gr un, 2 yumurta, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya, yarım bardak süt, 1 tutam tuz, 1 yemek kaşığı şeker (Yumurtaların büyüklüğüne göre süt miktarı ya da un miktarı değişebilir. pancake karışımının koyu boza kıvamında olması lazım.)
Yumurtanın akları ile sarılarını ayırıyoruz.Yumurta sarılarına şekeri katın ve 1 dk kadar iyice çırpın. Ardından sütü ekleyip karıştırın. Sonra un, kabartma tozu ve vanilyayı elekten geçirerek karışıma ekleyin ve iyice çırpın. Yumurta aklarının olduğu kaba bir tutam tuz ekleyin ve köpürüp katılaşana kadar mikser yardımıyla çırpın. Yumurta aklarını diğer karışıma büyük bir tahta kaşık ya da spatula yerdimıyla ekleyin ve karıştırın ancak yumurta aklarının sönmemesine dikkat edin karıştırırken. 1 dk ısınmış yapışmaz bir tavada karışımınızdan bir kaşık yardımıyla dökün ve iki tarafı da hafif kızarana kadar pişirin. Bu malzeme ile 4 hatta 5 kişi tıkabasa doyuyor. Bu yüzden 2 kişilik yapacaksanız yarım ölçü malzeme kullanın, çünkü pancake'i sıcak sıcak yemesi güzel oluyor, ertesi güne bırakmamaya özen gösterin.
Pancake'imizi pişirdikten sonra iki şekilde servise hazırlayabilirsiniz. Birincisi ve benim favorim 2 pancake'i tabağa koyun. Üzerine dövülmüş fındık ve kurutulmuş yabanmersini serpin, hepsinin üzerine ise 1 yemek kaşığı balı gezdirin. İkinci alternatif ise iki ya da üç panecake'i üstüste koyun aralarına dövülmüş ceviz serpebilirsiniz, hepsinin üstüne ise bol taneli vişne reçeli dökün. Yeme de yaninda yat...
Devamını Oku!
20 Mart 2010 Cumartesi
Bi Buçuk'ta Köfte Keyfi
Köfteli Wrap'imin içindeki köfteler tam kararında pişmişti, ne yanmış ne çiğ kalmış, içi sulu ve tam tadında. Köfteler kömür ateşinde pişmiş ve güzel ızgara kokusu köftelere bir güzel sinmiş. Wrapin içinde köfteler harince minik minik doğranmış ve çok lezzetli domatesler, yeşil biber (ki normalde yeşil biberi sevmem ama buna çok yakışmıştı) ve beyaz peynir vardı. Tıpkı bir çoban salata gibi. Harika bir kombinasyon. Yanında da bir klasik; elma dilim patates ve mevsim yeşillikleri. Herkese tavsiye edilir...
Devamını Oku!
Hasanpaşa Köftesi
Büyük boy bir patatesi haşlayıp sonradan içine 1 tatlı kaşığı tereyağı ve yeterli miktarda tuz ve kırmızı biber koyarak püre gibi ezin.
Sonra köfteleri hazirlamak için ne yarim kilo kıyma, 1 - 2 dilim ıslatılmış ve ufalanmış ekmek, 1 yumurta, 1 tane ince kıyılmış soğanı kırmızı biber, kimyon, tuz ve karabiber ekleyerek yoğurun. İyice yoğurulmuş köfte harcını elinizle simit biçimini vererek borcama ya da yapışmaz bir fırın tepsisine dizin. Patates püresini misket biçiminde yuvarlayarak köfte simitlerinin içine yerleştirin.
Rendelenmiş 2-3 domatesin içine 1-2 diş sarımsak ekleyin ve bu sosu köftelerin kenarlarına fırın tepsisinin içine dökün. 150-160 derece fırında 50 dk. kadar pişirin. Pişmesine 3-4 dk kala köftelerin üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin.
Afiyet olsun...
Devamını Oku!
Havuçlu Cevizli Light Kek
Malzemeler
2 büyük boy havuç, 1 su bardağı ufalanmış ceviz, 1 su bardağı kepekli un, 1 su bardağı şeker, 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozu, 1/2 su bardağı süt, 4 yumurta, 2 çay kaşığı tarçın
Hazırlanışı
Havuç ve ceviz hariç tüm malzemeyi iyike karıştırın. Havuçları rendeleyin ve ufalanmış cevizlerle birlikte diğer karışıma ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra yapışmaz bir kek kalıbına dökün. Eğer kalıbınız yapışmaz değilse muhakkak kalıbı iyice yağlayın. (Bu işlemi yapmazsanız, kek malzemesinin içinde yağ olmadığı için kalıba yapışacaktır) 180 derecelik fırında 45-50 dk pişiriniz. Fırına göre ısı ayarı ve pişirme süresi değişebilir. Bu yüzden bir çatalı kekinizin ortasina batırarak pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. Eğer çatala hiç hamur bulaşmazsa kekiniz hazır. Afiyet olsun...
Devamını Oku!
Limonlu Muhallebi
Malzemeler
1 lt süt, 1 su br. toz şeker, 1 paket vanilya, 1 limon kabuğu rendesi(rendenin ince tarafı ile rendelenmiş), 6-7 damla limon suyu, 5 yemek kaşığı pirinç unu, 2 parça damla sakızı (isteğe göre)
Hazırlanışı
Süt, şeker, vanilya ve isteğe göre damla sakızı tencerede kaynatın. Kaynamaya başladığında süt ya da biraz su ile açılmış pirinç unu yavaşça sütlü karışıma katın ve devamlı karıştırın. Karışım kıvamlanmaya başlayınca limon kabuğu rendesini ekleyin. İyice koyulaşınca altını kapatın. Kaselere dağıtıp soğuduktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz :) Süslemek için de üzerine dövülmüş antep fıstığı serpebilirsiniz.
Devamını Oku!
Hakkımızda
Mutfağa lise yıllarından beri ilgili olan biriyim ben aslında ama kendimi çok geliştiremememin en büyük nedeni çalışan biri olmam ve annemle yaşıyor olmam. Annem gibi güzel yemekler yapan biri varken evde, yorgun argın yemek yapmak için mutfağa gitmek yerine annemin güzel yemeklerinden yemeyi tercih ederdim hep. Ama çok güzel etli yaprak sarması yapan abi, dillere destan et yemekleri pişiren baba, hamur işlerinde “benim” diyen pastacılara taş çıkaran anneden oluşan bir ailenin ferdi olarak, artık mutfaktan daha fazla uzak kalamayacağımı anladım. Aileden gelen bir yetenek olduğunu söyleyerek böbürlenmeyeceğim :) sadece mutfakta kendimi mutlu hissediyorum ve yemek yaparak rahatlıyorum. Kendimi mutlu etmek adına yaptığım yemeklerin tarifleri eğer birileri tarafından okunur, denenir ve beğenilirse ne mutlu bana.
Yemek yapmayı sevdiğim kadar yemeyi de çok seviyorum tabii ve damak tadımın zamanla geliştiğini hissediyorum. Tatmam dediklerimi tadar olduğum, “bu yemeyi yaparken nasıl bir malzeme kullanmışlar acaba” dediğim andan yemeklerle ilgili görüşmelerimi de blogda paylaşmaya karar verdim.
Devamını Oku!