28 Kasım 2010 Pazar

Ekşili Yahni

Facebook Twitthis Furl
Bayram sonrasında annem ve annanem bir araya gelerek hepimizin çok sevdiği bir yemek olan "Ekşili Yahni" yaptılar. Tarifi toparlamam biraz uzun sürdü ama iyice düşünüp, doğru bir şekilde yazmak istedim. Çünkü tarif malzemelerini aynı oranda azaltmam gerekti, 4 kişilik olması için. Bizde bu tarz yöresel yemekler bol kepçe yapılır çünkü tüm aile toplanırız, hatta masadan taşacak kadar kalabalık oluruz. O yüzden kazan denecek kadar büyük tencerelerin içinde pişer yemeklerimiz.
Kilis'imizin en sevdiğim yemeklerinden biridir Ekşili Yahni... Kendimi bildim bileli yerim... Yapması biraz zahmetli, o zahmete değecek kadar lezzetli bir yemek... Şimdi geçelim tarife.

Bulgur topları için gerekli malzeme;
250 gram az yağlı kıyma
2 bardak simit (yani ince köftelik bulgur)
1 orta boy soğan
tuz, kırmızı biber

Önce simidi biraz su ile ıslatıp 15 dk kadar suyu çekip şişmesi için bekliyoruz. Daha sonra kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve kırmızı biberi ekleyip kıyma bulgurun içinde eriyip macun kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz. Asıl iş ise bundan sonra başlıyor. Hepsini misket büyüklüğünde yuvarlamak... Verdiğim ölçülerde bunu yapmak bu kadar zor değil ama bizdeki gerçek ölçülerinde bunu 3 kişi bir araya gelerek 1 saatte anca tamamlıyoruz :) Daha sonra harlı ateş üzerine koyduğumuz tencerenin içine su ekliyoruz ve su kaynayınca bulgur toplarımızı içine atıyoruz. 15 dk. kadar haşladıktan sonra süzgeçle suyun içerisinden alıp bir tarafta bekletiyoruz.

Sulu yemek için malzemeler;
1/2 kilo parça et - iri kuşbaşılar halinde doğranmış (ya da kemikli et de olabilir, kemiği haşlama suyuna güzel bir tat verir. Yemek piştikten sonra bu kemiklerini ayıklamanız gerekiyor ama!)
1 çay bardağı nohut (1 gece önceden tuzlu suda bekletilmiş)
1 fincan pirinç
1 orta boy soğan
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1/2 limonun suyu
tuz, kuru nane

Düdüklü tencerenin içine sıvı yağı üzerine ince ince kıydığınız soğanları ve etleri koyun ve soğanlar pembeleşene kadar çevirin. Sonra tencereye nohut, pirinç, domates ve biber salçası ile tuzu ekleyin ve üzerine 5 bardak su ilave edin. Biraz karıştırdıktan sonra düdüklü tencerenin kapağını kapatarak 35 dk. kadar pişirin. Piştikten sonra üzerine yarım limonun suyunu ve 1 yemek kaşığı kadar kuru nane ekleyin.

Kaselere 1 kepçe sulu yemek, 1 kepçe bulgurlu top ekleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Not: Genelde bulgur topları sulu yemekten biraz daha fazla olur, ikisini eşit oranda yapmak çok güç. Eğer bulgur toplarınız arttıysa bir tavsiyem var. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek yiyebilirsiniz, harika oluyor :)

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Görüntüsü ye beni diyor, ben de yedim tabii. şahane olmuş, eline sağlık canikom.

Adsız dedi ki...

sevggili Ceren Daha oncede soylemistim bu yemegi yapmak istedigimi ve sende bekle ben malzemeleri ve yapilisini yazacagim demistin bekledigim iyi olmus bazi seyleri yanlis hatirliyormusum onlari
duzeltecegim.Hatirladigim kadari ile bu yemegi annanen kemikli koyon etiyle yapardi ve kemikleri biz yerken ayiklardik yapilmasi zor ama muhtesem bir yemek sen geldigindede yapariz ama sen gelmeden ben birkere deneyecegim cunki Umut da hep bu yemegi sayiklar ve biz aslinda buna "eskili yahni" deriz degilmi?Ellerine saglik ve tesekkurler opuyorum

Yorum Gönder