19 Kasım 2010 Cuma

Ranchero Suadiye

Facebook Twitthis Furl Bayram için yapacağım cheesecake'in telaşıyla bayramdan önce yediğim 2 yemeğin yorumunu henüz yapabiliyorum. İlkini Ranchero'ya ayırmak istedim. Daha önce Ranchero'nun Reasürans şubesine gitmiştim ve o kavurucu derecede sıcak olan yaz akşamında yediklerimden pek de birşey anlamamıştım. Çünkü bunaltan sıcak ve yemeklerin acısı, beni iyice kendimden geçirmişti. Yanında buz gibi bir mangolu margarita ile serinlemeye çalışsam da başaramamıştım.

Bu sefer benim için daha aydınlatıcı oldu.
Meksika yemeklerini ilk kez abimin beni götürdüğü New Jersey'deki küçük bir meksika restoranında denemiştim. Baharatlı, özellikle de acılı tatlardan hoşlandığım için -hatta evimizdeki yemekler bizi bazen ağlatacak kadar acı olduğundan artık bundan vazgeçemediğim için- oldukça sevmiştim meksika yemeklerini. Yemeklerimizi kendi götürdüğümüz şarabımız ile hazırlanan sangria ile birlikte yerdik. Ancak Ranchero'nun mönüsünde sangria'ya rastlamadım -eğer yanlış hatırlamıyorsam- Bu Latin Amerika'ya özgü güzel kokteylin en kısa zamanda Ranchero'nun mönüsüne eklenmesi dileğiyle diyeyim ve yemeklerimizden bahsetmeye başlayayım.
Aperatif olarak Nachos Supremo aldık. Ben bunu çok seviyorum. Küçük üçgen tostada'ların üzerine isteğinize göre tavuk ve et parçaları, onun da üzerine cheddar peyniri eritilerek yapılan bir atıştırmalık. Tostada; İngilizce "Toasted" manasında gelen İspanyolca bir kelimeymiş, bunu da yeni öğrendim. Yani kızartılmış - tost edilmiş gibi bir manaya geliyor. Tostada; bildiğiniz tortilla ekmeği, yani Meksikalıların mısır unuyla yaptıkları yassı bir ekmek. Aslında bizim Doritos cipsine benziyor :) Ama çok daha az baharatlısı çünkü bunu üzerinde et ve yanında sos ile yiyorsunuz. Nacho'larınız yanında guacamole, salsa roja sosu ve süzme yoğurt ile servis ediliyor. Benim favorim süzme yoğurt... Guacamole'yi de seviyorum ama salsa roja'dan uzak duruyorum. Sebebi de orjinalinin pişmiş domates, chili biberi, soğan sarımsak veee cilantro bitkisi ile yapılması. Cilantro bildiğiniz kişniş. Ama Türkiye'de kişnişin yapraklarından ziyade tohum şeklindeki açık kahverengi meyveleri kullanılır, öğütülerek... Katlanamadığım bu değil, maydanoza benzeyen ama tadı maydanozla uzaktan yakından alakalı olmayan yapraklarına katlanamıyorum. Ve ne yazık ki Meksika yemeklerinin çoğunda, üzellikle soslarında ve Şili yemeklerinde bol bol kullanılıyor. Çok şükür ki Ranchero'da salsa roja sosunda kişniş yaprağı değil görüşündeki benzerliği nedeniyle maydanoz kullanılmış. Bir Meksikalı gelip Ranchero'da yemek yeseydi büyük hayal kırıklığı yaşardı herhalde ama ben çok mutlu oldum :)
Ama porsiyonu çok küçük bulduğumu söylemek istiyorum. 8 tane küçük tostada kime yeter :)
Yemek olarak ben Chimichanga Supremo, arkadaşım da Enchidalas Chilangas söylüyoruz. Yemeklerin lezzeti güzel, memnunuz yani. Yemekler genelde arroz ile servis ediliyor, bildiğiniz domatesli pilav yani. Arroz'u biraz kuru buluyorum ben. Bunun dışında benim yemeğimin yanında frijoles (yani meksika fasülyesi püresi) ve elote (mısır) vardı. Elote, torta de elote şeklinde servis edilmişti; yani mısır keki gibi birşey. Kesinlikle benim damak tadıma uygun değil, keşke küçük bir koçan mısır koysalarmış, ama bu benim damak tadım... Eminim ki pek çok Türk bundan hoşlanmıyordur ama bundan hoşlanmıyoruz diye tabağın orjinalini bozup ona bizden birşeyler katsalardı gerçek bir Meksika restoranına gitmiş olmazdık değil mi? Bu yüzden tebrik ediyorum Ranchero'yu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder