15 Kasım 2010 Pazartesi

Muzlu Cheesecake, Karamel Soslu

Facebook Twitthis Furl
Blogumuzda her tarz cheesecake'in tarifini vermek gibi bir yarışa girmiş değiliz aslında. Ama benim son günlerdeki cheesecake aşkım Zerrin'i de etkilemiş olacak ki o da geçen gün muhteşem, tadına doyamayacağınız çikolatalı bir cheesecake ile geldi. Ben bunun altında kalır mıyım peki? Tabiki hayır.Bu Muzlu Cheesecake'in bir başka anlamı daha var. Bayram tatlısı olacak bu cheesecake. Bayram tatlısı olmak büyük onurdur, bayram tatlısını yapmış olmak da büyük onurdur :) Ben bu tatlıyı yapabilme iznini, annanem geçen seferki cheesecake'imi çok beğenip "aman ne güzel olmuş, kaymak mı koymuş bunun içine, bayıldım" deyince alabildim. Bizim evde ilk defa bir bayramda kadayıf, revani, kalbura bastı gibi şerbetli bir tatlı pişmiyor. Aslında cheesecake de bir bayram tatlısı olarak oldukça ilginç bir tercih. Ama annanem bile beğendikten sonra gerisi boş :) Aslında vişneli cheesecake yapacaktım ama annemin aldığı güzel muzları mutfakta görünce son anda fikir değiştirdim. Yani şimdiden sırada vişneli cheesecake olduğunun tüyosunu vermiş oldum.

Crust için
1 bardak + 2 yemek kaşığı un
1/2 bardak çekilmiş badem
1/4 bardak şeker
1 tutam tuz
100 gr tereyağı
1 yumurta + 1 yumurtanın sarısı

Peynir kreması için
4 kutu Pınar Beyaz
1 bardak pudra şekeri
3 yumurta
4 iri muz (yumuşak olanlarını tercih edin)
1 çay kaşığı limon
1 paket vanilya

Yapılışı
Her şeyden önce şunu söylemek gerekiyor. Benim kalıbım 27 cm ve crust'ı biraz kalın seviyorum. Malzemeler buna göre ayarlanmıştır. Sizin kalıbınız daha küçük olabilir ve crust'ı daha ince isteyebilirsiniz, malzemeleri buna göre ayarlamanız gerekebilir.
Un, çekilmiş badem (aman tuzlu badem aldıysanız sıcak suda bekletip kabuklarını soymayı ihmal etmeyin, ben çiğ badem aldığım için sorun olmadı), şeker ve tuzu bir kapta karıştırın. Eğer çekilmiş bademler topak kaldıysa bir kaşığın sırtı ile ezin. Sonra tereyağını küp küp doğrayıp karışıma ekleyin. Kum gibi olana kadar elinizle ezin. Sonra 1 yumurta ve 1 yumurtanın sarısını da ekleyip iyice yoğurun. Sonra yağladığınız kelepçeli kalıba hamuru yayın. Hamuru 10-15 dk. kadar buzlukta beklettikten sonra 180 derecelik fırında 20 dk pişirin, sonra soğumaya alın.

Kreması için krem peynir ve pudra şekerini pürüzsüz olana kadar mikserle karıştırın. Sonra yumurtaları teker teker karıştırarak ekleyin. Muzları 1 çay kaşığı limon suyu ile birlikte ezin ve peynir kremasına ekleyin. Son olarak 1 paket vanilyayı da ekleyip karıştırın. Sonra soğuttuğunuz crust'ın üzerine dökün ve 180 derece fırında 50 dk. pişirin. Piştikten sonra birden oda sıcaklığına çıkarmayın, fırının içinde soğuması için bekleyin. Kek ılınınca kelepçeli kalıptan çıkarın ve iyice soğuyunca buzdolabında en az 8 saat bekletin.

Ben karamel sos ile servis etmeyi tercih ettim. Ama çikolata sosu da çok yakışır ya da hiç bir sos oymadan üzerinde birkaç dilim muz ile de servis edebilirsiniz.

Karamel Sos
1 bardak şeker
2 yemek kaşığı tereyağı
200 gr. krema (Kesinlikle Tikveşli krema tavsiye ediyorum. Diğerlerinden daha yoğun bir kıvamı var ve daha lezzetli.)

1 bardak şekeri çelik bir tencerede orta derece ateşte eritin sonra içine 2 kaşık tereyağı ekleyerek iyice karıştırın. Tereyağı eriyince ocağı tencereden alın. Beklemeden ve karıştırarak kremayı ekleyin. Süper bir sos oluyor. İsterseniz bütün cheesecake'in üzerine karamel sosu ile kaplayabilirsiniz, isterseniz de servis ederken kek dilimlerinin üzerine dekoratif bir şekilde dökebilirsiniz.

7 yorum:

Zerrin dedi ki...

wwooowww ceren ne yaptın sen yaa:)))

Ceren dedi ki...

Çok kıskandım senin çikolatalı cheesecake'ini, ne yapacağımı şaşırdım bu yüzden :) ama yine de seninki kadar güzel olmadı!

Adsız dedi ki...

selam Özlem ben ;yemek konusunda bende çok heyecanlı aşçı adaylarındanım ,birçok siteye girdim ama size yazmak istedim ve bundan sonra bende yaptığım tüm yeni yemekleri ekleyeceğim heyecanla ,şimdiden iki yaptığım börek ve kek fotolarını çektim ve sitenize eklemek istiyorum ,nasıl gönderebilirim ? evimin en beğendiğim mutfak köşesinden birkaç kare eklemek istiyorum ; ben yeni evliyim her yeni evli gibi büyük bir aşçılık üstadlığım olduğunu düşünüyorum ;)yemek tariflerimi size nasıl ulaştırabilirim
şimdiden ilginize teşekkürederim

Ceren dedi ki...

Özlem merhaba,
Blogumuza ilgi göstermene ve yemek tariflerini bizimle paylaşmak istemene gerçekten çok sevindim.
Biz de amatör bir ruhla çalışıp çabalıyoruz. Günün sonunda yaptığımız yemekler, pastalar, çörekler birileri tarafından beğenildiğinde, yemek tariflerimiz okuyucularımız tarafından denenmeye değer görüldüğünde çok mutlu oluyoruz. Eminim senin için de aynı şey geçerlidir.
Tariflerini ve fotoğraflarını bizimle paylaşırsan seve seve yayınlarız. Sağ kolonda yer alan "Arşiv" bölümünün tam üzerindeki "İletişim" linkine tıklarsan orada e-posta adreslerimiz yazıyor. Heyecanla bekliyoruz :)

Selin dedi ki...

Kesene bereket ceren süper görünüyor...:PP
Şaka şaka vallahi harika görünüyor:P eline sağlıkkk

Ceren dedi ki...

Selincim, bugün öğreneceğin İngilizce kelime "sceptic" olsun, hatta bundan sonra senin lakabın da bu olsun :)

Unknown dedi ki...

Ceren'ciğim,
muhteşem görüntüsüyle cezbeden, doyumsuz tadıyla uzun süre damaktan gitmeyen cheesecke ine bayıldım. ellerine sağlık

Yorum Gönder