Müceddere çocukluğumdan beri anneannemin pişirdiği bir pilavdır. Aslında pilav demek yazık olur. Pilav genelde yemeklerin yanında aperatif olarak sunulan, pek de önem verilmeden bir yan yemektir. Ama Müceddere yanında bir bardak ayran ya da cacık ile ana yemek olarak bile yenebilen müthiş bir Kilis yemeği...
İlk denemem de bu kadar başarılı olabileceğimi düşünmüyordum. O yüzden bu yazıyı yazmaya hazır değildim. En azından ikinci denememde tuttururum ve o zaman yazarım diye düşünmüştüm ama bir yemeği çok yeyince demek ki ilk seferinde bile güzel yapabiliyorsunuz. Yıllardır yediğim Müceddere'yi hakkını vererek yapmış olmanın gurunu yaşıyorum şuan :)
Aslında çok basit. Sadece malzemeleri doğru şeçmek ve ayarını iyi yapmak önemli.
Malzemeler
1/2 bardak yeşil mercimek
1 çay kaşığı tuz
1 orta boy soğan
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 bardak pilavlık bulgur
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı
Önce 1/2 bardak yeşil mercimeği üzerini geçecek kadar su ve 1 çay kaşığı tuz ekleyerek haşlıyoruz. 20 dk. yeterli olur. Çok haşlamamamız gerekli, daha sonra da pişeceği için bulgur pilavının içinde dağılmasını istemeyiz. (Aslında ben bulgurun da mercimeğinde biraz diri kalmasını seviyorum, bu sizin tercihiniz tabi ki) Pişen yeşil mercimeği süzüyoruz ve bir kasenin içine alıyoruz.
1 ortaboy soğanı ortadan ikiye bölüp yarım halka şeklinde doğruyoruz. 5 kaşık zeytinyağını (herhangi başka bir bitkisel yağ değil, ZEYTİNYAĞI) bir tencerenin içine alıp soğanları içine atıyoruz ve hafif kahverengi bir renk alana kadar pişiriyoruz. (Aman dikkat, yanmasın!)Üzerine 1 tatlı kaşığı domates salçası ve 1 tatlı kaşığı biber salçasını (biber salçası olmadan bir Kilis yemeği düşünemiyorum) soğanlara ekliyoruz ve biraz daha çeviriyoruz. Soğana 1.5 bardak su ekleyip suyun kaynamasını bekliyoruz. Kaynayınca bir süre suda beklettiğimiz ve süzdüğümüz 1 bardak bulguru ve 1 tatlı kaşığı tuzu suya ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz. 4-5 dk. sonra önceden haşladığımız yeşil mercimeği de ekleyerek altını kısıp pişmesi için bırakıyoruz. Bulgurlar şiştikten sonra ve pilav piştikten sonra, kapağı kapalı bir şekilde en az 10 - 15 dk. demlenmeye bırakalım ki kıvamı iyice yerine gelsin.
Afiyet olsun...
Not: Anneannem pilavı yağsız bir şekilde pişirdikten sonra zeytinyağında soğanı kavurur ve kavrulmuş soğanı pilavın üzerine dökrerek servis eder. Bu şekilde de yapabilirsiniz ama bana biraz ağır geliyor o yöntemle sunulunca. Ayrıca pilav pişerken soğanın verdiği tat daha hoş oluyor, sonradan ekleyince bu lezzeti elde edemiyorsunuz. Ama yine de nasıl olacağını merak ediyorsanız bu yöntemle de denemenizi öneririm.
Devamını Oku!
Top Vegan Cheese Recipes You’ll Love to Try
5 saat önce